گیاهی است چند ساله به ارتفاع حدود 30 سانتیمتر که گاهی موارد ارتفاع آن به یک متر هم میرسد. ساقه گیاه قائم، بدون شاخه و خطدار است. برگهای آن متناوب، کناره برگها موجدار، سطح فوقانی پهنک برگ سبز شفاف و سطح تحتانی پهنک برگها به رنگ سبز مایل به سفید میباشد. برگهای قسمت پایین ساقه، بزرگ، نوک تیز، دارای دمبرگی دراز و برگهای قسمت انتهایی ساقه، کوچکتر و بدون دمبرگ هستند.گل دهنده، گلهای آن به صورت سنبله، رنگ گلها قرمز و گاهی موارد به ندرت سفید میباشد. میوهاش فندقه، بیضوی، سه گوش، شفاف و محتوی یک دانه است. ساقهی زیرزمینی (ریزوم انجبار)، ضخیم، استوانهای، بهم چسبیده و اطراف سطح خارجی آن را ریشکهای فراوانی فراگرفته است. قسمت مورد استفاده این گیاه ریزوم آن است که گاهی مواقع به اشتباه ریشه خوانده میشود.نامهای دیگر آن به فارسی، عربی و در کتب طب سنتی، انجبار، انگبار، انارف و اناریف نامیده شده است.بخش مورد استفاده یزوم (ساقهی زیرزمینی) ، نحوه مصرف معمولاً به صورت دم کرده یا جوشانده استفاده میکنند و در طب سنتی برای درمان بیماریها نحوه و مقدار مصرف آن را پزشک تشخیص داده و تجویز میکند.طبیعت آن سرد و خشک است.
نام علمی :Polygonum Bistorta L.، نام فرانسه Bistorte و نام انگلیسی آن Serpentary میباشد.
ترکیبات شیمیایی :آمیدون، مواد آلبومینوئیدی، اکسالات کلسیم، اسید گالیک، قندهای مختلف، اکسی میتل آنتراکینون، یک مادهی رنگی به نام قرمز انجبار، تانن و نشاسته در آن تشخیص داده شده است.
بندآورندهی خونریزی و کاهنده تب، قبض کننده قوی و تقویت کننده، رفع کننده ترشحات مخاطی و تحلیل برنده ورم مجاری ادراری، تقویت کننده مخاط و بافتهای دهان و مفید برای نزلههای مزمن، قطع کننده خون در ادرار و مفید برای ضعف اشتها میباشد. در ضمن برای رفع اسهال، بیاختیاری دفع ادرار، کنترل انزال منی و تب نوبه نیز مفید است. در استعمال خارجی جوشاندهی ریزوم انجبار برطرف کننده ترشحات سفید مهبل میباشد. جوشاندهی ریزوم انجبار به صورت غرغره، التیامبخش زخم مخاط دهان و لثهها و رفع کننده گلودرد، آنژین و ورم لوزتین و به صورت تنقیه، التیامبخش خراشهای ناحیه مقعد است.
منع مصرف :انجبار گیاهی دارویی با خواص درمانی متعددی است که از مهم ترین خواص درمانی ان می توان به رفع اسهال خونی و صفراوی، یبوست و عفونت ها اشاره کرد. این گیاه همچنین برای قطع خونریزی بدن نیز موثر است. به خاطر داشته باشید که مصرف این دمنوش نباید بیشتر از 3 الی 4 هفته ادامه داشته باشد و افرادی که داروی خاصی مصرف می کنند باید قبل از مصرف این دارو گیاهی با پزشک خود مشورت کنند.
گفته های خواص انجبار
نکات بیشتر در مورد انجبار
تمام حقوق مادی و معنوی متعلق به کیمیاگر ایرانی می باشد.