مشخصات ظاهری : گیاهی است یک ساله به ارتفاع حدود 80 سانتیمتر، ساقههای آن قائم، استوانهای و دارای شیارهای عمودی، ریشه آن راست، مخروطی شکل و سفید و برگهای آن سبز تیره، متناوب و پهنک برگ منقسم به بریدگیهای نازک، ریز و نخی شکل میباشد. در انتهای ساقه و انشعابات شاخهها گل دهنده، گلهای آن ریز، زردِ روشن و به صورت گروهی دارای چتر اصلی در ساقه و دارای چترهای فرعی در انتهای انشعابات گل دهنده و میوهاش (تخم) تخم مرغی شکل یا بیضوی، مسطح و به رنگ قهوهای روشن است. نامهای دیگر آن به فارسی، عربی و در کتب طب سنتی، شوید، شِوِت، شِوِد، شِبِت، سزاب البر، سود، شوا، شویگر، کرسوه، والان کوچک، رازیانه کاذب، سود، شوا، انتوان، شوی و شِبَّت نامیده شده است. بخش مورد استفاده ساقه، برگ و تخم و نحوه مصرف معمولاً ساقه و برگ شوید را به صورت خام یا پخته استفاده میکنند و در طب سنتی له شده برگهای تازهی گیاه به صورت ضماد و خشک شده برگها به صورت دم کرده یا جوشانده کاربرد دارند. طبیعت آن گرم و خشک است.
نام علمی : Anethum graveolens L.، نام فرانسه Aneth و نام انگلیسی آن Dill میباشد.
ترکیبات شیمیایی : کومارین، ارستروید، فلاوونوید، گلوکرساید، اسید فنولیک، پروتئین، چربی، مواد هیدروکربن، کلسیم و ویتامینهای C, A در آن تشخیص داده شده است.
تقویت کننده دستگاه هاضمه و محرک، آرام کننده دلپیچه اطفال و بادشکن، برطرف کننده آشفتگی حال و ضد تهوع، شیرافزا و ضد عفونی کننده، خارج کننده سموم از بدن و مسکن دل درد، خارج کننده سنگ کلیه و مثانه و کاهنده چربی و فشارخون، مقوی اعصاب و دفع کننده اخلاط، تنظیم کننده عادت ماهیانه و قاعدهآور، تقویت کننده حافظه و رفع کننده سکسکه، افزاینده اسپرم و مقوی نیروی جنسی زنان میباشد. در ضمن برای ناراحتیهای طحال، تشنج، سوءهاضمه، زردی، دردهای آرتروز و اسید اوریک نیز مفید است
منع مصرف : استفاده از شوید برای اشخاص گرم مزاج مضر، مصرف تخم شوید برای خانمهای باردار ممنوع و زیادهروی در مصرف برگ شوید سبب پیدایش لکههای سیاه در پوست میشود. در ضمن اسراف در خوردن تخم شوید نیروی جنسی مردان را ضعیف و قدرت بینایی را کاهش میدهد. شوید از تیره جعفری بوده و بخاطر داشتن فورانوکومارین ها موجب افزایش حساسیت پوست به نور ماوراء بنفش و افزایش احتمال بروز واکنش حساسیت به نور می گردد . در کسانی که بیماری حاد کلیوی ( ATN) یا بیماری مزمن کلیوی دارند،موجب تشدید التهاب مجاری کلیوی بواسطه اسانس اجزاء شوید می گردد. کسانی که زخم معده دارند احتمالاً ایجاد خونریزی میکند. مصرف توام شوید با داروی 8-متوکسی پسورالن بدلیل افزایش بروز حساسیت نوری ممنوع است. مصرف توام با داروهائی که حساسیت پوستی ایجاد می کنند مثل تتراسایکلین و داکسی سایکلین توصیه نمی شود.
تمام حقوق مادی و معنوی متعلق به کیمیاگر ایرانی می باشد.