بررسی بحث علمی
داروی امام کاظم علیه السلام یک نوع داروی گیاهی فوقالعاده اثربخش است که برای تقویت سیستم ایمنی بدن کاربرد دارد. این دارو نه تنها به پیشگیری از بیماریهای ویروس کمک کرده، بلکه مانند سدی قوی در برابر بیماریهایی همچون کرونا، گلودرد، هپاتیت، ایدز و تب عمل میکند.
این دارو مثل پودر است که برای مصرف آن باید دارو را به اندازه یک قاشق مربا خوری روی زبان به مدت 15 دقیقه بگذارید تا خود پودر روی زبان حل شود. استفاده از دارو را قبل از خواب توصیه میکنیم. چرا که یک ساعت قبل و بعد از مصرف دارو نباید چیزی میل کنید. به علاوه اثر و خواص آن هنگام شب و قبل از خواب بیشتر است.
این دارو در طب اسلامی بسیار محبوب است . امام کاظم (علیه السلام ) این دارو را سید داروها میدانسته و مصرف آن را به هنگام سرماخوردگی و بیماری بسیار توصیه کرده است. پس اگر دچار سرماخوردگی شدید، حتما داروی امام کاظم علیه السلام را تهیه کنید تا در کمترین زمان بهبود پیدا کنید.
ترکیبات این دارو در فصل زمستان و تابستان متفاوت است. ترکیبات دارو در فصل زمستان شامل هلیله ، مصطکی و شکر سرخ میشود. ترکیبات دارو در فصل تابستان مثل فصل زمستان است؛ با این تفاوت که مصطکی در آن وجود ندارد. چرا که مصطکی گرم است و در فصل تابستان مورد استفاده قرار نمیگیرد. البته بعضی از افراد از رازیانه در فصل تابستان هم استفاده میکنند.
در نهایت ناگفته نماند که داروی گیاهی امام کاظم در فصل زمستان خیلی طرفدار دارد. به طوری که همه برای خریدش سر و دست میشکنند. در ادامه مطلب در مورد کاربرد و خواص هر کدام از ترکیبات این دارو در فصل زمستان و تابستان بیشتر صحبت میکنیم.
امام رضا(علیه السلام ) فرمود: روزی امام موسی بن جعفر(ع) بیمار شد و پزشکانی به بالین ایشان آمدند و آثار درمانی برای پارهای از داروها را نزد آنحضرت بیان کردند. اما امام کاظم(علیه السلام) فرمود: به کجا میروید؟! به استفاده از مهمترین دارو بسنده کنید که هلیله و رازیانه و شکر(سرخ) است. پس در آغاز تابستان، سه ماه و در هر ماه سه بار خورده شود و در آغاز زمستان سه ماه و در هر سه ماه سه مرتبه استفاده شود و به جای رازیانه، از مصطکی استفاده شود. با این دارو کسی مریض نمیشود، مگر آن مرض مرگ به سراغ او بیاید.
در مورد سند این روایت باید گفت که در میان راویانش، اشخاص ناشناسی با نامهای «سری بن احمد بن سری» و «محمد ین یحیی ارمنی» وجود دارند که وضعیت آنان در کتابهای رجالی معتبر بیان نشده است و بر این اساس، از دیدگاه دانش رجال، «مجهول» هستند.
حدیثشناسان بهتر میدانند که با استناد به چنین روایت ضعیفی نمیتوان تمام پیشرفتهای پزشکی را نادیده گرفت و حتی معتقد بود که شیعیان در زمان امام کاظم(علیه السلام) جز این دارو، داروی دیگری مصرف نمیکردند؛ زیرا میدانیم که در روایات دیگر به داروهای دیگری – مانند سیاهدانه - نیز اشاره و توصیه شده است که در صورت پذیرش این روایت، تمام آن توصیهها را باید نادیده گرفت.
از این رو ترویج این دارو به عنوان جایگزین مقدسی برای داروهای پیشنهاد شده در دانش پزشکی جدید را نمیتوانیم مورد تأیید قرار دهیم، اگرچه دانشکدههای طب سنتی میتوانند و باید تحقیقاتی در این زمینه و میزان اثربخشی آن انجام دهند.
مواد تشکیل دهنده این دارو
به هر حال داروی پیشنهاد شده در این روایت، در دو نوع تابستانه و زمستانه متفاوت است. در ایام تابستان از سه گیاه هلیله و رازیانه و شکر استفاده میشود؛ اما در زمستان از سه گیاه هلیله و مصطکی و شکر استفاده میشود که هر یک از این گیاهان دارای خاصیتی میباشند:
هلیله، واژه فارسی است و میوهای ریز به شکل بیضی است که معروفترین آن هلیله کابلی است در گونه های متعدد، زرد و سیاه وجود دارد. بر اساس گزارشهای موجود در طب سنتی ، نوع سیاه آن سرد و خشک است که بواسیر را از بین میبرد و موجب تقویت معده میشود و زخمهای آنرا از بین میبرد. نوع زرد آن نیز در سرد و خشک است و صفراء را از بین میبرد و موجب تقویت معده میشود. بهتر است که پودر آنرا همراه با شکر و یا ترنجبین مصرف شود و طبخ شده آن همراه با عناب و سپستان مصرف شود
رازیانه رازیانج
در زبانهای مختلف به آن «شَمَر»، «شمار» و «انیسون» گفته میشود. در مورد خواص آن گفته شده است که اگر به صورت بخار مصرف شود صداع را تسکین میدهد، شیر زن را زیاد میکند، تشنگی را از بین میبرد، از گرفتگی کبد و طحال جلوگیری میکند، ادرار را زیاد را میکند(در نتیجه سموم بدن دفع میشود)، قدرت شهوت را بالا میبرد و گرفتگی کلیه و مثانه را از بین میبرد
آب نی مخصوص است که آنرا پخته باشند
این گیاه دفع بلغم از سر، موجب تقویت لثه، رفع بلغم از سر، خوشبو شدن دهان، سردی معده و کبد را از بین میبرد و موجب تقویت آن میشود و گرفتگی آنرا از بین میبرد، موجب تقویت روده در دفع فضولات بدن میشود...
و اما قبل از قبول این دارو یا رد آن مواد موثره توجه شود
ترکیبات شیمیایی هلیله :تانن، اسید کبولیک، مواد رزینی، مواد پروتئینی و مواد قندی در آن تشخیص داده شده است.
ترکیبات شیمیایی مصطکی : اسانس، ماستی سیک اسید، ماستی کولیک اسید و ماستیکورزن در آن تشخیص داده شده است.
ترکیبات شیمیایی در تخم رازیانه : اسانس روغنی فرّار شامل آنتول، قند، لعاب، تانن، روغن ثابت لیماراز و مواد فنچون، فلاندرن، لیمونن، دیپنتن، کامفن پینن، متیل چاویکول، انیسیک اسید، تیموهایدروکینون، انیستون و ویتامین A در آن تشخیص داده شده است.
تمام حقوق مادی و معنوی متعلق به کیمیاگر ایرانی می باشد.